Uitstap naar Lokeren

Donderdag 13 / 09  Uitstap naar Lokeren

Tussen 1944 en 1947 gebruikte de Belgische overheid een voormalig Duits gevangenenkamp even buiten het stadscentrum van Lokeren als interneringscentrum voor personen die verdacht werden van collaboratie of daarvoor veroordeeld waren. Het werd een van de grootste interneringscentra van Oost-Vlaanderen en er passeerden meer dan  20 000 mensen. Onder de gevangenen zaten mensen van allerlei slag. Na de sluiting in 1947 verzonk het kamp en zijn geschiedenis enigszins in vergetelheid, maar voor veel ex-gedetineerden bleef het een deel van een moeilijk te verwerken verleden.
Aalmoezenier en fotograaf Longinus De Munter fotografeerde het kamp en zijn bewoners in zwart, wit en grijs. Zijn beelden zijn uniek: het leven in naoorlogse gevangenissen en interneringscentra werd zelden in beeld gebracht. Naast zijn foto’s toont de expo hoogstaand artistiek werk van schilders, tekenaars, componisten en schrijvers – denk aan Filip De Pillecyn, Paul De Clercq, Gaston Feremans en Romain Malfliet – dat in of over het kamp werd gemaakt. Getuigenissen uit dagboeken van kampbewoners en bewakers wisselen af met actuele verhalen en herinneringen van ooggetuigen en hun kinderen.
“Het kamp van Lokeren is één van de belangrijkste Vlaamse herinneringsplaatsen van de naoorlogse repressie”

 Inschrijven en inlichtingen bel Denise tel: 03 775 33 00
Of mail: denise.vanmeervenne@gmail.com
Inschrijven voor 1 september
Afspraak om 13.50 u. aan het stadsmuseum, Markt 15 a Lokeren.
Beginuur 14.00 u. einduur 16.00 u.
Kostprijs € 4 (vergoeding gids)
Daarna nog mogelijkheid om iets te gaan drinken en “na te kaarten”…  Parking gratis, Sportlaan 200 meter voorbij het museum volg De Durme.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s